Novi Postovi

 Str: 1 [2] 3 4 ... 6
11
pohvalano!

jedva cekam vise informacija!

lp
12
Da li mozda ima kakvih novosti vezano uz radionice za mlade i nezaposlene informaticare u organizaciji MS Innovation Centra Varaždin?

hvala

Kao što ste mogli ćuti na Info sastanku, pripremamo u suradnji s Microsoft Innovation Centrom Varaždin predavanja iz područja razvoja u Microsoft tehnologijama, namjenjenog nezaposlenim osobama, a točni detalji biti će objavljeni uskoro.

Ujedno pripremamo i "Crash Course" s temom razvoja weba - obuhvaćat će tehnologije HTML, CSS i PHP/MySQL, te trajati cca  mjeseca. Detalji također vrlo uskoro.
15
Da li mozda ima kakvih novosti vezano uz radionice za mlade i nezaposlene informaticare u organizaciji MS Innovation Centra Varaždin?

hvala
16
hvala na trudu, zanimljivom i iscrpnom odgovoru i Excel kalkulatoru... sad ću ga baš izgnjavit da vidim isplati li se imati djecu. :)

To mi je i posao, pružanje svih bitnih informacija.  ;) Krajnji cilj je da je zadrugarima potpuno jasan svaki dio načina rada i poslovanja kako bi što lakše i bolje došli do najboljeg rezultata za sebe!

OK, čini se da se baš i ne isplati. :) ... Jedino ne znam trebaju li se zbrajati koeficijenti za prvo, drugo, treće, četvrto... ili se koristi samo zadnji (najviši) koeficijent?

Da, svi koeficijenti se trebaju zbrajati. Znači za troje djece treba odabrati i prvo i drugo. Stavit ću tu napomenu u novu verziju kalkulatora... E sad, koliko se doista isplati imati više djece prepuštam svima na procjenu ;)

Pripremam i nešto detaljnije objašnjenje svake vrste ugovora, s prednostima, nedostacima, upozorenjima i korisnim linkovima.
17
OK, čini se da se baš i ne isplati. :)

Jedino ne znam trebaju li se zbrajati koeficijenti za prvo, drugo, treće, četvrto... ili se koristi samo zadnji (najviši) koeficijent?
18
hvala na trudu, zanimljivom i iscrpnom odgovoru i Excel kalkulatoru... sad ću ga baš izgnjavit da vidim isplati li se imati djecu. :)
19
Dana 19. travnja 2011. godine u dvorani hotela Panorama u Zagrebu održana je sjednica 10. Skupštine Hrvatskog saveza zadruga, vrhovne organizacije zadruga u Hrvatskoj. Pošto je Info Sektor nova zadruga osnovana tek ovog ožujka, ovo je bilo prvi puta da smo imali čast prisustvovati radu Skupštine Saveza, te ovaj puta ujedno i izbornoj skupštini. Prisustvovalo je više od 200 predstavnika koji imaju ovlasti zastupanja više od 400 zadruga.

Iako nismo dugo u zadrugarskim vodama, prema materijalima i informacijama koje smo imali mogućnosti pronaći  posljednjih mjeseci na Internetu, kao i temeljem iznesenih godišnjih izvješća o do sada obavljenim aktivnostima Saveza pod upravljanjem dosadašnje predsjednice Uprave, gđe. Vedrane Stecca, te iznesenih budućih planova aktivnosti, nismo puno dvojili da tom timu treba dati povjerenje i za naredni mandat.

Više pročitajte na stranicama Saveza.

A sad mala informativna opaska. Moramo naglasiti da smo bili i neugodno iznenađeni nekim razvojima događaja na sjednici, jer se jasno primjetilo da su predstavnici braniteljskih zadruga bili prisutni u neočekivano velikom broju (više od polovice prisutnih, uz dodatne punomoći drugih zadruga), što se kasnije pokazalo da itekako nije slučajno. Spomenem li da od cca. 1.700 koliko ukupno ima zadruga u Hrvatskoj, braniteljske broje negdje oko 400 (nešto više od četvrtine) jasan je nesrazmjer koji nije slučajan. Naime, nedvojbeno se primjetila njihova namjera da na ovoj skupštini nadglasavanjem nametnu neke tamo svoje kandidate. Prvo što upada u oko i veliki je nedostatak je što nisu ni predstavljali svoje kandidate, njihovo iskustvo, dosadašnje rezultate ili išta slično što bi imalo dalo za naslutiti ikakve njihove kredibilitete za važne funkcije u Savezu zadruga poput predsjednika Uprave ili predsjednika Skupštine. Za svaku točku "branitelji" su imali svoje "kandidate-anonimuse", što je, naravno, izazivalo veliko negodovanje ostalih predstavnika ne-braniteljskih zadrugara. I mada su "branitelji", nakon mnogo replika i s jedne i s druge strane, odustali od svojih kandidata za predsjednicu Uprave, te je tako dosadašnja predsjednica izabrana na novi mandat, na većinu ostalih pozicija su "branitelji", zahvaljujući svojoj brojnosti, izglasali svoje kandidate. Time se pokazalo da se mnoge stvari moraju mijenjati u poslovniku rada Skupštine, kao i Pravilima Saveza, kako bi se ovakve zlouporabe spriječile.

20
Pozdravljen EasyViber,

hvala Ti na ovim postavljenim pitanjima, i ispričavam se što odmah nisam odgovorio. Protekli tjedan bio je vrlo zahtjevan u mom rasporedu, ali sam jučer navečer i danas ujutro odvojio vremena da pripremim detaljan odgovor za sve vas, kao i XLS kalkulator kojim ćete moći samostalno izračunati sve moguće načine isplate.

Pa krenimo redom:

Q: a) je l' mom klijentu problem što ove godine zadruga nije u sustavu PDV-a i čini li mu to neku drastičnu razliku?

A: Po pitanju PDV-a, razliku čine ove dvije situacije:
  • prodaja vlastitih usluga ili proizvoda
  • prodaja proizvoda (npr. hardware) koji je Zadruga nabavila od veleprodaje

Odlučili smo u prvoj godini ne ući u sustav PDVa iz razloga što
  • pretpostavljamo da će se u prvoj godini daleko najviše raditi na softverskom razvoju, webu i drugim usluga, a mnogo manje o preprodaji hardvera tvrtkama
  • želimo postići konkurentnost upravo u toj točci
  • računovodstvo bez PDV je jednostavnije i time jeftinije, i mada to nije primaran razlog, ipak je stavka koju isto treba uzeti u obzir

Evo primjera: Za neki posao razvoja weba natječemo se s drugim domaćim tvrtkama, i recimo da nudimo gotovo jednaku cijenu za uslugu - 10.000 kn

-> Info Sektor ispostavlja ponudu u iznosu od 10.000 kn, i klijent mora uplatiti samo 10.000 kn
-> konkurentska firma ispostavlja ponudu na 10.000 kn + 2.300 kn PDV, te klijent za njihovu uslugu mora imati 12.300 kn

U krajnjoj liniji klijent će si na kraju obrač. razdoblja, pod uvjetom da je u sustavu PDV-a, odbiti 2.300 kn našeg konkurenta, te mu je stvarna cijena jednaka - 10.000 kn. Znači u konačnici nitko nije jeftiniji ni lipe, ali klijent zato mora imati 2.300 kn da državi plati PDV koji će si kasnije prebiti. Iskustvo od 7 godina u poduzetništvu pokazuje da to ljudi ne vole! Rađe izbjegnu PDV ako mogu. I upravo iz tog razloga smo odlučili iskoristiti prve godine tu mogućnost.
Ako pak klijent nije u sustavu PDV-a, onda mi imamo apsolutnu prednost, jer si on ne može odbiti PDV kao pretporez, te je konkurencija skuplja za cijeli PDV.

Kod prodaje robe (hardwarea) krajnjim kupcima - građanima također nemamo nikakav problem, jer u nabavnoj cijeni je PDV, naš račun nema iskazan PDV ali si ga ni građani ne mogu odbijati i svejedno im je.
Jedino kod prodaje robe (hardwarea) tvrtkama problem predstavlja to što se po našem računu ne mogu odbiti pretporez. No, i za to imamo rješenje tako da ni po tom pitanju neće biti problema!


Q: b) zadrugarska provizija se računa na tih 10 000 kn ili na netto iznos koji bih trebao dobiti nakon skidanja svih možebitnih poreza na dohodak i sličnih davanja?
c) izračun za:   1) autorski ugovor    2) ugovor o djelu    3) ugovor o radu    4) ima li još koja alternativa?Obrazloženje: kao što možete vidjeti, iako bi na prvi mah pomislili da će krajnja isplata zadrugaru biti viša ako se 10% naplati samo od neto iznosa po obračunu davanja, to nije točno!

Baš naprotiv, naplatom zadružne naknade prije obračuna davanja zarugar u slučaju Ugovora o radu ima veću isplatu, dok je kod Ugovora o djelu/autorskom djelu situacija gotovo identična.  Još više profitira zadruga, jer joj ostaje osjetno veći iznos naknade, ali ne nauštrb zadrugara, već draga nam država dobiva daleko manji dio kolača.
Osim toga, čak da bi izračun išao u korist naplate zadružne naknade na neto iznos, imali bismo drugi problem. Zadruga bi naime zadrugaru u tom slučaju morala izdavati račun. Pretpostavljam da već naslućujete problem - u trenu ulaska zadruge u sustav PDV-a taj račun bi bio uvećan za PDV! Dakle ovo nipošto ne bi bila dobra varijanta.

Zaključak: Zadružna naknada naplaćuje se od iznosa naplaćenog klijentu, a osnovica za obračun plaće ili "druge plaće" (honorara) je naplaćeni iznos prethodno umanjen za zadružnu naknadu.Q: ima li još koja alternativa (za isplatu zarade)?

Osim isplate za redovne studente putem "student servisa" - nažalost, za sada - NE!  :(

Prisutnima na prvom Info sastanku prenio sam informaciju iz Hrvatskog Saveza Zadruga da pokušavaju dogovoriti s Poreznom Upravom RH novu kategoriju isplata specijalno za zadrugare, koja neće biti opterećena tolikim davanjima. No, kad će (i da li će) to zaživjeti - tko zna!Q:d) ako se ukupna dobit zadruge dijeli jednom godišnje, znači da će proporcionalni dio (umanjen za potrošena sredstva) od uplaćene zadrugarske provizije biti isplaćen?

DA!  ;) Sve su to prihodi naše Zadruge i po godišnjem obračunu dobiti, nakon što se odvoji dio dobiti za daljni razvoj, ostatak će biti isplaćen zadrugarima - proporcionalno njihovom doprinosu ukupnim prihodima Zadruge.Više informacija o svakoj vrsti ugovora napisati ću sutra.Kalkulator plaće! Nakon nekoliko sati rada (5-6h) stavljam svima vama na raspolaganje Excel KALKULATOR PLAĆA prilagođen našoj Zadruzi. Preuzmite, testirajte, i prijavite mi ako pronađete kakvu pogrešku.  8)

Posljednja verzija kalkulatora: 20.05.2011. - od sada radi i sa starijim verzijama Excela!  (da biste mogli skinuti Excel kalkulator morate se registrirati i prijaviti na forum)
 Str: 1 [2] 3 4 ... 6