Postovi

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Poruke - Bernard Toplak

 Str: [1] 2
1
Upravo je u gornjem članku objavljen najnoviji kalkulator. Preuzmite ga i provjerite načine obračuna plaća ili honorara.

2
Nadam se da ste dobili mailove od Tehn.parka VŽ s pozivom za finalne prijave za tečajeve.  Podsjećam da je sutra (05.10.) posljednji dan za prijave.

3
Danas su organizatori YICT tečajeva poslali potencijalnim polaznicima mail s pozivom da odaberu termin za sastanak. Stoga provjerite svoje mailove.

4
Pozdrav!

Zanima me ima li kakvih novosti o početku tečajeva, ili opčenito bilo kakvih novosti vezano za edukacije.

Pozdrav!

Ima novosti, ali nisu još precizne, malo se to odužilo kod Tehnološkog parka Varaždin, pretpostavljam zbog puno administrativnih stvari koje moraju rješiti.

Posljednja informacija koju imamo je da bi predavanja trebala početi oko polovice rujna.

Čim budemo imali novih informacija objavit ćemo ih ovdje.

5
Primili smo i konačan popis (dijela) edukacija s tematikama - preuzmite PDF koji je prikvačen za ovaj post (morate biti prijavljeni na forum).

Zainteresirani se i dalje trebaju prijaviti na linkovima :

6
Koji su ideja i cilj osnivanja IT zadruge?

Info Sektor, informatička zadruga Varaždin, ukratko rečeno osnovan je s ciljem:
 • omogućavanja IT stručnjacima da budu neovisni o vlasnicima tvrtki, da primaju kompletnu zaradu od svog rada, da imaju punu kontrolu nad svojim poslovanjem
 • udruživanja i zajedničkog nastupanja informatičara na IT tržištima
 • ciljno tržište – izvoz IT intelektualnih usluga na inozemno tržište
 • kontinuirano interno doškolovanje zadrugara (stručni tečajevi, seminari...), razmjena iskustava i “Know-How”-a ...
 • legalizacija poslovanja informatičara - sprječavanje “sive ekonomije” u IT branši
 • i još mnogo toga ...


Zašto baš zadruga? Što je zapravo zadruga?

Izvana, u trgovačkopravnom prometu, zadruga je u potpunosti izjednačena s trgovačkim društvima. Dakle, sve što može neko trgovačko društvo (d.o.o., d.d.) - može raditi i zadruga.

Iznutra zadrugom upravlja Skupština, što znači čistu demokraciju – svaki zadrugar ima pravo na samo jedan glas, a odlučuje se većinom glasova; time nitko ne može biti vlasnik zadruge. To je velika razlika u odnosu na trgovačka društva (d.o.o., d.d. …) gdje je većinski vlasnik uvijek moguć, a ostali suvlasnici s 49,9xx% udjela i manje više nemaju utjecaja na upravljanje, taj model svi već dobro poznajemo.

Zadruga je, kao što vidite, jedini "fair" gospodarsko-pravni oblik poslovanja, koji se zasniva na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima:

- demokratskom upravljanju
- slobodi udruživanja
- uzajamnoj pomoći
- pravednoj raspodjeli dobitiZadrugarski oblik u određenom smislu suprotan je tipičnom kapitalizmu - osmišljen je da služi u korist sviju koji rade, a ne jednog ili nekolicine vlasnika! Kod zadruge djelatnik dobiva najveći dio onog što je sam svojim radom privrjedio, i ne ovisi o učinku (radu ili neradu) drugih.


Što "dobivam" ako postanem zadrugar Info Sektora?

Evo samo nekih od prednosti postati član Info Sektora, bilo da ste pojedinac ili već imate tvrtku/obrt :

A) Legalno poslovanje
Time što se odlučite postati zadrugar dobivate mogućnost potpuno legalno poslovati, a bez troškova osnivanja i funkcioniranja jednog trgovačkog društva ili obrta. Drugim riječima, legalno poslujete bez da imate teret i obaveze jednog poduzetnika. Vi obavljate poslove, zadruga izdaje R1 račun, naplaćuje, i Vama isplaćuje Vašu zaradu.

B) Minimizacija troškova poslovanja zajedničkom organizacijom
Na mnogim mjestima zajedničko udruživanje u jednu organizaciju donosi uštede - primjerice plaćamo samo jedne knjigovodstvene troškove, jedne troškove ureda, jedan porez na dobit i ostale poreze, prireze i ine dadžbine. U suprotnom, da svatko ima svoj obrt ili tvrtku, svi bi plaćali isti trošak N puta.

C) Ogrupnjivanje i nastupanje Zadruge u ime svih zadrugara
Info Sektor će s vremenom okupljati sve veći broj IT stručnjaka, a time raste i kredibilitet naše Zadruge na poslovnom IT tržištu, bilo u Hrvatskoj, ili inozemstvu. Uz podršku Zadruge (svojom tvrtkom, pravnim statusom, zajedničkim referencama radova, dobrim bonitetom, solventnošću  i sl.) i svaki zadrugar dobiva veći poslovni kredibilitet. A udruživanjem potrebnog broja zadrugara u zajedničku interesnu skupinu moguće je zajedničko natjecanje za veće poslove.

D) Zadruga pronalazi informatičke poslove i angažman za zadrugare, osobito u inozemstvu
Zadruga će aktivno raditi na pronalaženju poslova za svoje zadrugare, s osobitim naglaskom na inozemno IT tržište.

E) Povoljnija nabava informatičke robe i usluga za zadrugare
Bilo da se bavite hardverom, ili morate kupiti specijalizirani softver, pretplate na određene usluge ili servise - Zadruga može pomoći u dobivaju povoljnije cijene. Zajedničkom nabavom postižemo kvantitativne rabate kod veleprodajnih partnera, pa će npr. naši hardveraši će zbrajanjem svojih količina narudžbi hardver zajednički pridonositi poboljšanju rabatnih skala.

F) Tečajevi, obuke i stručne specijalizacije zadrugara
Info Sektoru kao IT zadruzi u cilju je imati što bolje eksperte s bilo kojeg područja ICT-a. Stoga ćemo uložiti velike napore i subvencionirati školovanja, tečajeve, obuke i specijalizacije naših zadrugara, ovisno o mogućnostima i tržišnim potrebama.

XY) I mnoge, mnoge druge mogućnosti i pogodnosti za zadrugare ...
Zatražite informativni razgovor i saznajte više!


A što se očekuje od mene?
Od Vas očekujemo da imate neka konkretna, praktična IT znanja, koja možete odmah poslovno koristiti. I to je sve.  Nakon što se učlanite u Info Sektor, preostaje Vam još samo da pronađite klijente za svoj rad, ili se konzultirate s nama oko zajedničkog pronalaženja angažmana.

Ukoliko pak još nemate praktičnih IT znanja - nije sve izgubljeno, pogledajte temu o obukama koje Info Sektor sprema, i kontaktirate nas.


Trebate li softveraše? Ili hardveraše? Ja sam ICT stručnjak za XYZ... ?!?
Uopće nema problema. Info Sektor je otvoren za sve grane informatike, kao i dodirne grane poput telekomunikacija, elektronike ili elektrotehnike.


OK, sviđa mi se! Kako postati zadrugar?
To smo opisali u zasebnoj temi: Kako se učlaniti i postati zadrugar?

7
Nije tajna - iz dosadašnja dva sastanka s potencijalnim budućim zadrugarima, mahom nezaposlenim više ili visokoobrazovanim informatičarima, došli smo brzo do zaključka da većina trenutno slobodnih informatičara nema dovoljno znanja ni iskustva da bi odmah počela aktivno raditi na ozbiljnijim projektima.

Mi dobro znamo kako je bolno biti početnik. Ili nemate temeljnih znanja, ili pak nemate jasan smjer koji bi slijedili. Ne odustajte! Postoji bolji način. Tečajevi i orijentacijske konzultacije koje Info Sektor priprema naučit će Vas svim potrebnim baznim znanjima.

Točni interesi za pojedine teme tečajeva - PRETPRIJAVE
Iz tog razloga Info Sektor tim vrlo se marljivo bacio u pripremu adekvatnih tečajeva za naše sadašnje i buduće zadrugare. A da bismo znali što točnije koju su vaši interesi neminovan nam je točan feedback od sviju vas.
Stoga molimo sve zainteresirane za tečajeve i ostale oblike IT naobrazbe (praktična nastava, volontiranje...) da popune slijedeću detaljnu online anketu.

Važnost orijentacijskih konzultacija
Svim ozbiljno zainteresiranim za članstvo u Info Sektoru nudimo orijentacijske konzultacije - kojim IT smjerom krenuti. Ako nastavite učiti bez jasnog smjera (učenja), vrlo vjerojatno gubite vrijeme.
Tajna je u pravom smjeru i ustrajnosti! Bolje i jedan korak u pravom smjeru od 10 koraka "napamet". Naše konzultacije i prijedlozi, temeljem na tržišnu potražnju za stručnjacima određenog ICT područja,  očuvat će Vas od mjeseci borbe, frustracija i razočarenja.

8
Tehnološki park Varaždin (sa svojim partnerima) pokrenuo je projekt "YICT - Young Innovative Career Trackers - Mladi lovci na karijeru" koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije - IPA komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala – Program Europske unije za Hrvatsku.

Projekt YICT je usmjeren prvenstveno studentima i nezaposlenim osobama iz ICT sektora. Ono što je najzanimljivije našim potencijalnim zadrugarima je da će projekt zainteresiranim osobama koje se prijave u program omogućiti potpuno besplatne stručno vođene IT tečajeve.

Sve teme još nisu poznate, ali neke bi mogle biti :

A) Suvremena izrada weba - primjenjeni HTML, CSS i JavaScript
 • Suvremena izrada weba - HTML(+5) i CSS(+3) osnove
 • Suvremena izrada weba - grafička obrada slika i fotografija za web
 • Suvremena izrada weba - JavaScript i jQuery library

B) PHP (praktično) programiranje za web
 • Osnovni semestar
 • Napredni semestar

C) ASP.Net (praktično) programiranje za web


D) Razvoj mobilnih aplikacija za smartphone i tablete


EDIT: Tijekom dana očekujemo i neke od mogućih tema iz Microsoft spektra tehnologija - stay tuned!


Uvjeti koje moraju zadovoljiti polaznici:
 • nezaposlena osoba ili student
 • do 30 godina starosti

Ako ste zainteresirani za besplatne IT tečajeve u ovom projektu formalno se trebate prijaviti ovdje.

Broj mjesta za tečajeve nije neograničen. Pa ako ste ujedno zainteresirani da nakon predavanja postanete član Info Sektora i pronađete posao, obavjestite nas obavezno putem našeg formulara. Mi ćemo za sve svoje (potencijalne) zadrugare, kao zainteresiran poslodavac, pokušati osigurati što više mjesta u ovom projektu. Isto tako sve kandidate ćemo pozvati i na konzultacije oko odabira ispravnog programa, pružiti im informacije o potencijalnim poslovima unutar zadruge, te ostale korisne informacije.


Više informacija o YICT pronađite na ovom linku.

9
Sa zakašnjenjem objavljujem jednu ovomjesečnu vijest.

Obavili smo ukupno drugi po redu sastanak sa potencijalnim zadrugarima, ovaj puta nezaposlenim osobama iz IT branše, a po prvi puta u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Podružnica Varaždin. Zahvaljujući inicijativi g. Ivana Sklepića, voditelja dijela službe zadužene za informatičare, sazvali smo grupni sastanak i predstavljanje Zadruge za nezaposlene osobe prijavljene kod HZZ Vž. Procjena je bila da će se odazvati otprilike 20-25 osoba, a prilikom dolaska ugodno smo iznenađeni dvostruko većim brojem sviju koji su se odazvali. Pripremili smo 40-ak kratkih info-letaka, a tražio se i pokoji više, pa procjenjujem da je prisustvovalo čak 45 osoba.

U kratkom rezimeu tko/što je Info Sektor, što će se očekivati a što pružati zadrugarima, gđica Iris Mašić i ja pokušali smo na jednostavan način predstaviti naše ciljeve i mogućnosti. Vjerujem da je većina uspjela uhvatiti bit ovog kratkog sastanka predstavljanja, a kao i uvijek - stojimo na raspolaganju za sva pitanja - obratite se s pitanjima na mail posao@info-sector.com.

10
Da li mozda ima kakvih novosti vezano uz radionice za mlade i nezaposlene informaticare u organizaciji MS Innovation Centra Varaždin?

hvala

Kao što ste mogli ćuti na Info sastanku, pripremamo u suradnji s Microsoft Innovation Centrom Varaždin predavanja iz područja razvoja u Microsoft tehnologijama, namjenjenog nezaposlenim osobama, a točni detalji biti će objavljeni uskoro.

Ujedno pripremamo i "Crash Course" s temom razvoja weba - obuhvaćat će tehnologije HTML, CSS i PHP/MySQL, te trajati cca  mjeseca. Detalji također vrlo uskoro.

11
hvala na trudu, zanimljivom i iscrpnom odgovoru i Excel kalkulatoru... sad ću ga baš izgnjavit da vidim isplati li se imati djecu. :)

To mi je i posao, pružanje svih bitnih informacija.  ;) Krajnji cilj je da je zadrugarima potpuno jasan svaki dio načina rada i poslovanja kako bi što lakše i bolje došli do najboljeg rezultata za sebe!

OK, čini se da se baš i ne isplati. :) ... Jedino ne znam trebaju li se zbrajati koeficijenti za prvo, drugo, treće, četvrto... ili se koristi samo zadnji (najviši) koeficijent?

Da, svi koeficijenti se trebaju zbrajati. Znači za troje djece treba odabrati i prvo i drugo. Stavit ću tu napomenu u novu verziju kalkulatora... E sad, koliko se doista isplati imati više djece prepuštam svima na procjenu ;)

Pripremam i nešto detaljnije objašnjenje svake vrste ugovora, s prednostima, nedostacima, upozorenjima i korisnim linkovima.

12
Dana 19. travnja 2011. godine u dvorani hotela Panorama u Zagrebu održana je sjednica 10. Skupštine Hrvatskog saveza zadruga, vrhovne organizacije zadruga u Hrvatskoj. Pošto je Info Sektor nova zadruga osnovana tek ovog ožujka, ovo je bilo prvi puta da smo imali čast prisustvovati radu Skupštine Saveza, te ovaj puta ujedno i izbornoj skupštini. Prisustvovalo je više od 200 predstavnika koji imaju ovlasti zastupanja više od 400 zadruga.

Iako nismo dugo u zadrugarskim vodama, prema materijalima i informacijama koje smo imali mogućnosti pronaći  posljednjih mjeseci na Internetu, kao i temeljem iznesenih godišnjih izvješća o do sada obavljenim aktivnostima Saveza pod upravljanjem dosadašnje predsjednice Uprave, gđe. Vedrane Stecca, te iznesenih budućih planova aktivnosti, nismo puno dvojili da tom timu treba dati povjerenje i za naredni mandat.

Više pročitajte na stranicama Saveza.

A sad mala informativna opaska. Moramo naglasiti da smo bili i neugodno iznenađeni nekim razvojima događaja na sjednici, jer se jasno primjetilo da su predstavnici braniteljskih zadruga bili prisutni u neočekivano velikom broju (više od polovice prisutnih, uz dodatne punomoći drugih zadruga), što se kasnije pokazalo da itekako nije slučajno. Spomenem li da od cca. 1.700 koliko ukupno ima zadruga u Hrvatskoj, braniteljske broje negdje oko 400 (nešto više od četvrtine) jasan je nesrazmjer koji nije slučajan. Naime, nedvojbeno se primjetila njihova namjera da na ovoj skupštini nadglasavanjem nametnu neke tamo svoje kandidate. Prvo što upada u oko i veliki je nedostatak je što nisu ni predstavljali svoje kandidate, njihovo iskustvo, dosadašnje rezultate ili išta slično što bi imalo dalo za naslutiti ikakve njihove kredibilitete za važne funkcije u Savezu zadruga poput predsjednika Uprave ili predsjednika Skupštine. Za svaku točku "branitelji" su imali svoje "kandidate-anonimuse", što je, naravno, izazivalo veliko negodovanje ostalih predstavnika ne-braniteljskih zadrugara. I mada su "branitelji", nakon mnogo replika i s jedne i s druge strane, odustali od svojih kandidata za predsjednicu Uprave, te je tako dosadašnja predsjednica izabrana na novi mandat, na većinu ostalih pozicija su "branitelji", zahvaljujući svojoj brojnosti, izglasali svoje kandidate. Time se pokazalo da se mnoge stvari moraju mijenjati u poslovniku rada Skupštine, kao i Pravilima Saveza, kako bi se ovakve zlouporabe spriječile.


13
Pozdravljen EasyViber,

hvala Ti na ovim postavljenim pitanjima, i ispričavam se što odmah nisam odgovorio. Protekli tjedan bio je vrlo zahtjevan u mom rasporedu, ali sam jučer navečer i danas ujutro odvojio vremena da pripremim detaljan odgovor za sve vas, kao i XLS kalkulator kojim ćete moći samostalno izračunati sve moguće načine isplate.

Pa krenimo redom:

Q: a) je l' mom klijentu problem što ove godine zadruga nije u sustavu PDV-a i čini li mu to neku drastičnu razliku?

A: Po pitanju PDV-a, razliku čine ove dvije situacije:
 • prodaja vlastitih usluga ili proizvoda
 • prodaja proizvoda (npr. hardware) koji je Zadruga nabavila od veleprodaje

Odlučili smo u prvoj godini ne ući u sustav PDVa iz razloga što
 • pretpostavljamo da će se u prvoj godini daleko najviše raditi na softverskom razvoju, webu i drugim usluga, a mnogo manje o preprodaji hardvera tvrtkama
 • želimo postići konkurentnost upravo u toj točci
 • računovodstvo bez PDV je jednostavnije i time jeftinije, i mada to nije primaran razlog, ipak je stavka koju isto treba uzeti u obzir

Evo primjera: Za neki posao razvoja weba natječemo se s drugim domaćim tvrtkama, i recimo da nudimo gotovo jednaku cijenu za uslugu - 10.000 kn

-> Info Sektor ispostavlja ponudu u iznosu od 10.000 kn, i klijent mora uplatiti samo 10.000 kn
-> konkurentska firma ispostavlja ponudu na 10.000 kn + 2.300 kn PDV, te klijent za njihovu uslugu mora imati 12.300 kn

U krajnjoj liniji klijent će si na kraju obrač. razdoblja, pod uvjetom da je u sustavu PDV-a, odbiti 2.300 kn našeg konkurenta, te mu je stvarna cijena jednaka - 10.000 kn. Znači u konačnici nitko nije jeftiniji ni lipe, ali klijent zato mora imati 2.300 kn da državi plati PDV koji će si kasnije prebiti. Iskustvo od 7 godina u poduzetništvu pokazuje da to ljudi ne vole! Rađe izbjegnu PDV ako mogu. I upravo iz tog razloga smo odlučili iskoristiti prve godine tu mogućnost.
Ako pak klijent nije u sustavu PDV-a, onda mi imamo apsolutnu prednost, jer si on ne može odbiti PDV kao pretporez, te je konkurencija skuplja za cijeli PDV.

Kod prodaje robe (hardwarea) krajnjim kupcima - građanima također nemamo nikakav problem, jer u nabavnoj cijeni je PDV, naš račun nema iskazan PDV ali si ga ni građani ne mogu odbijati i svejedno im je.
Jedino kod prodaje robe (hardwarea) tvrtkama problem predstavlja to što se po našem računu ne mogu odbiti pretporez. No, i za to imamo rješenje tako da ni po tom pitanju neće biti problema!


Q: b) zadrugarska provizija se računa na tih 10 000 kn ili na netto iznos koji bih trebao dobiti nakon skidanja svih možebitnih poreza na dohodak i sličnih davanja?
c) izračun za:   1) autorski ugovor    2) ugovor o djelu    3) ugovor o radu    4) ima li još koja alternativa?Obrazloženje: kao što možete vidjeti, iako bi na prvi mah pomislili da će krajnja isplata zadrugaru biti viša ako se 10% naplati samo od neto iznosa po obračunu davanja, to nije točno!

Baš naprotiv, naplatom zadružne naknade prije obračuna davanja zarugar u slučaju Ugovora o radu ima veću isplatu, dok je kod Ugovora o djelu/autorskom djelu situacija gotovo identična.  Još više profitira zadruga, jer joj ostaje osjetno veći iznos naknade, ali ne nauštrb zadrugara, već draga nam država dobiva daleko manji dio kolača.
Osim toga, čak da bi izračun išao u korist naplate zadružne naknade na neto iznos, imali bismo drugi problem. Zadruga bi naime zadrugaru u tom slučaju morala izdavati račun. Pretpostavljam da već naslućujete problem - u trenu ulaska zadruge u sustav PDV-a taj račun bi bio uvećan za PDV! Dakle ovo nipošto ne bi bila dobra varijanta.

Zaključak: Zadružna naknada naplaćuje se od iznosa naplaćenog klijentu, a osnovica za obračun plaće ili "druge plaće" (honorara) je naplaćeni iznos prethodno umanjen za zadružnu naknadu.Q: ima li još koja alternativa (za isplatu zarade)?

Osim isplate za redovne studente putem "student servisa" - nažalost, za sada - NE!  :(

Prisutnima na prvom Info sastanku prenio sam informaciju iz Hrvatskog Saveza Zadruga da pokušavaju dogovoriti s Poreznom Upravom RH novu kategoriju isplata specijalno za zadrugare, koja neće biti opterećena tolikim davanjima. No, kad će (i da li će) to zaživjeti - tko zna!Q:d) ako se ukupna dobit zadruge dijeli jednom godišnje, znači da će proporcionalni dio (umanjen za potrošena sredstva) od uplaćene zadrugarske provizije biti isplaćen?

DA!  ;) Sve su to prihodi naše Zadruge i po godišnjem obračunu dobiti, nakon što se odvoji dio dobiti za daljni razvoj, ostatak će biti isplaćen zadrugarima - proporcionalno njihovom doprinosu ukupnim prihodima Zadruge.Više informacija o svakoj vrsti ugovora napisati ću sutra.Kalkulator plaće! Nakon nekoliko sati rada (5-6h) stavljam svima vama na raspolaganje Excel KALKULATOR PLAĆA prilagođen našoj Zadruzi. Preuzmite, testirajte, i prijavite mi ako pronađete kakvu pogrešku.  8)

Posljednja verzija kalkulatora: 20.05.2011. - od sada radi i sa starijim verzijama Excela!  (da biste mogli skinuti Excel kalkulator morate se registrirati i prijaviti na forum)

14
Dragi sadašnji i budući zadrugari,

želim Vam sve najbolje povodom uskršnjih blagdana, a osobito mnogo sreće i uspjeha u budućoj zadrugarskoj suradnji!

Sretno!  ;D

15
Budući da smo već ostvarili kontakt ovom prilikom ću samo pohvaliti inicijativu.

Da, hvala na vrlo konkretnom i konstruktivnom e-mailu. Za ostale ideje - forum je otvoren!

 Str: [1] 2