Postovi

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Teme - Bernard Toplak

 Str: [1]
1
Koji su ideja i cilj osnivanja IT zadruge?

Info Sektor, informatička zadruga Varaždin, ukratko rečeno osnovan je s ciljem:
 • omogućavanja IT stručnjacima da budu neovisni o vlasnicima tvrtki, da primaju kompletnu zaradu od svog rada, da imaju punu kontrolu nad svojim poslovanjem
 • udruživanja i zajedničkog nastupanja informatičara na IT tržištima
 • ciljno tržište – izvoz IT intelektualnih usluga na inozemno tržište
 • kontinuirano interno doškolovanje zadrugara (stručni tečajevi, seminari...), razmjena iskustava i “Know-How”-a ...
 • legalizacija poslovanja informatičara - sprječavanje “sive ekonomije” u IT branši
 • i još mnogo toga ...


Zašto baš zadruga? Što je zapravo zadruga?

Izvana, u trgovačkopravnom prometu, zadruga je u potpunosti izjednačena s trgovačkim društvima. Dakle, sve što može neko trgovačko društvo (d.o.o., d.d.) - može raditi i zadruga.

Iznutra zadrugom upravlja Skupština, što znači čistu demokraciju – svaki zadrugar ima pravo na samo jedan glas, a odlučuje se većinom glasova; time nitko ne može biti vlasnik zadruge. To je velika razlika u odnosu na trgovačka društva (d.o.o., d.d. …) gdje je većinski vlasnik uvijek moguć, a ostali suvlasnici s 49,9xx% udjela i manje više nemaju utjecaja na upravljanje, taj model svi već dobro poznajemo.

Zadruga je, kao što vidite, jedini "fair" gospodarsko-pravni oblik poslovanja, koji se zasniva na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima:

- demokratskom upravljanju
- slobodi udruživanja
- uzajamnoj pomoći
- pravednoj raspodjeli dobitiZadrugarski oblik u određenom smislu suprotan je tipičnom kapitalizmu - osmišljen je da služi u korist sviju koji rade, a ne jednog ili nekolicine vlasnika! Kod zadruge djelatnik dobiva najveći dio onog što je sam svojim radom privrjedio, i ne ovisi o učinku (radu ili neradu) drugih.


Što "dobivam" ako postanem zadrugar Info Sektora?

Evo samo nekih od prednosti postati član Info Sektora, bilo da ste pojedinac ili već imate tvrtku/obrt :

A) Legalno poslovanje
Time što se odlučite postati zadrugar dobivate mogućnost potpuno legalno poslovati, a bez troškova osnivanja i funkcioniranja jednog trgovačkog društva ili obrta. Drugim riječima, legalno poslujete bez da imate teret i obaveze jednog poduzetnika. Vi obavljate poslove, zadruga izdaje R1 račun, naplaćuje, i Vama isplaćuje Vašu zaradu.

B) Minimizacija troškova poslovanja zajedničkom organizacijom
Na mnogim mjestima zajedničko udruživanje u jednu organizaciju donosi uštede - primjerice plaćamo samo jedne knjigovodstvene troškove, jedne troškove ureda, jedan porez na dobit i ostale poreze, prireze i ine dadžbine. U suprotnom, da svatko ima svoj obrt ili tvrtku, svi bi plaćali isti trošak N puta.

C) Ogrupnjivanje i nastupanje Zadruge u ime svih zadrugara
Info Sektor će s vremenom okupljati sve veći broj IT stručnjaka, a time raste i kredibilitet naše Zadruge na poslovnom IT tržištu, bilo u Hrvatskoj, ili inozemstvu. Uz podršku Zadruge (svojom tvrtkom, pravnim statusom, zajedničkim referencama radova, dobrim bonitetom, solventnošću  i sl.) i svaki zadrugar dobiva veći poslovni kredibilitet. A udruživanjem potrebnog broja zadrugara u zajedničku interesnu skupinu moguće je zajedničko natjecanje za veće poslove.

D) Zadruga pronalazi informatičke poslove i angažman za zadrugare, osobito u inozemstvu
Zadruga će aktivno raditi na pronalaženju poslova za svoje zadrugare, s osobitim naglaskom na inozemno IT tržište.

E) Povoljnija nabava informatičke robe i usluga za zadrugare
Bilo da se bavite hardverom, ili morate kupiti specijalizirani softver, pretplate na određene usluge ili servise - Zadruga može pomoći u dobivaju povoljnije cijene. Zajedničkom nabavom postižemo kvantitativne rabate kod veleprodajnih partnera, pa će npr. naši hardveraši će zbrajanjem svojih količina narudžbi hardver zajednički pridonositi poboljšanju rabatnih skala.

F) Tečajevi, obuke i stručne specijalizacije zadrugara
Info Sektoru kao IT zadruzi u cilju je imati što bolje eksperte s bilo kojeg područja ICT-a. Stoga ćemo uložiti velike napore i subvencionirati školovanja, tečajeve, obuke i specijalizacije naših zadrugara, ovisno o mogućnostima i tržišnim potrebama.

XY) I mnoge, mnoge druge mogućnosti i pogodnosti za zadrugare ...
Zatražite informativni razgovor i saznajte više!


A što se očekuje od mene?
Od Vas očekujemo da imate neka konkretna, praktična IT znanja, koja možete odmah poslovno koristiti. I to je sve.  Nakon što se učlanite u Info Sektor, preostaje Vam još samo da pronađite klijente za svoj rad, ili se konzultirate s nama oko zajedničkog pronalaženja angažmana.

Ukoliko pak još nemate praktičnih IT znanja - nije sve izgubljeno, pogledajte temu o obukama koje Info Sektor sprema, i kontaktirate nas.


Trebate li softveraše? Ili hardveraše? Ja sam ICT stručnjak za XYZ... ?!?
Uopće nema problema. Info Sektor je otvoren za sve grane informatike, kao i dodirne grane poput telekomunikacija, elektronike ili elektrotehnike.


OK, sviđa mi se! Kako postati zadrugar?
To smo opisali u zasebnoj temi: Kako se učlaniti i postati zadrugar?

2
Nije tajna - iz dosadašnja dva sastanka s potencijalnim budućim zadrugarima, mahom nezaposlenim više ili visokoobrazovanim informatičarima, došli smo brzo do zaključka da većina trenutno slobodnih informatičara nema dovoljno znanja ni iskustva da bi odmah počela aktivno raditi na ozbiljnijim projektima.

Mi dobro znamo kako je bolno biti početnik. Ili nemate temeljnih znanja, ili pak nemate jasan smjer koji bi slijedili. Ne odustajte! Postoji bolji način. Tečajevi i orijentacijske konzultacije koje Info Sektor priprema naučit će Vas svim potrebnim baznim znanjima.

Točni interesi za pojedine teme tečajeva - PRETPRIJAVE
Iz tog razloga Info Sektor tim vrlo se marljivo bacio u pripremu adekvatnih tečajeva za naše sadašnje i buduće zadrugare. A da bismo znali što točnije koju su vaši interesi neminovan nam je točan feedback od sviju vas.
Stoga molimo sve zainteresirane za tečajeve i ostale oblike IT naobrazbe (praktična nastava, volontiranje...) da popune slijedeću detaljnu online anketu.

Važnost orijentacijskih konzultacija
Svim ozbiljno zainteresiranim za članstvo u Info Sektoru nudimo orijentacijske konzultacije - kojim IT smjerom krenuti. Ako nastavite učiti bez jasnog smjera (učenja), vrlo vjerojatno gubite vrijeme.
Tajna je u pravom smjeru i ustrajnosti! Bolje i jedan korak u pravom smjeru od 10 koraka "napamet". Naše konzultacije i prijedlozi, temeljem na tržišnu potražnju za stručnjacima određenog ICT područja,  očuvat će Vas od mjeseci borbe, frustracija i razočarenja.

3
Tehnološki park Varaždin (sa svojim partnerima) pokrenuo je projekt "YICT - Young Innovative Career Trackers - Mladi lovci na karijeru" koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije - IPA komponenta IV – Razvoj ljudskih potencijala – Program Europske unije za Hrvatsku.

Projekt YICT je usmjeren prvenstveno studentima i nezaposlenim osobama iz ICT sektora. Ono što je najzanimljivije našim potencijalnim zadrugarima je da će projekt zainteresiranim osobama koje se prijave u program omogućiti potpuno besplatne stručno vođene IT tečajeve.

Sve teme još nisu poznate, ali neke bi mogle biti :

A) Suvremena izrada weba - primjenjeni HTML, CSS i JavaScript
 • Suvremena izrada weba - HTML(+5) i CSS(+3) osnove
 • Suvremena izrada weba - grafička obrada slika i fotografija za web
 • Suvremena izrada weba - JavaScript i jQuery library

B) PHP (praktično) programiranje za web
 • Osnovni semestar
 • Napredni semestar

C) ASP.Net (praktično) programiranje za web


D) Razvoj mobilnih aplikacija za smartphone i tablete


EDIT: Tijekom dana očekujemo i neke od mogućih tema iz Microsoft spektra tehnologija - stay tuned!


Uvjeti koje moraju zadovoljiti polaznici:
 • nezaposlena osoba ili student
 • do 30 godina starosti

Ako ste zainteresirani za besplatne IT tečajeve u ovom projektu formalno se trebate prijaviti ovdje.

Broj mjesta za tečajeve nije neograničen. Pa ako ste ujedno zainteresirani da nakon predavanja postanete član Info Sektora i pronađete posao, obavjestite nas obavezno putem našeg formulara. Mi ćemo za sve svoje (potencijalne) zadrugare, kao zainteresiran poslodavac, pokušati osigurati što više mjesta u ovom projektu. Isto tako sve kandidate ćemo pozvati i na konzultacije oko odabira ispravnog programa, pružiti im informacije o potencijalnim poslovima unutar zadruge, te ostale korisne informacije.


Više informacija o YICT pronađite na ovom linku.

4
Sa zakašnjenjem objavljujem jednu ovomjesečnu vijest.

Obavili smo ukupno drugi po redu sastanak sa potencijalnim zadrugarima, ovaj puta nezaposlenim osobama iz IT branše, a po prvi puta u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Podružnica Varaždin. Zahvaljujući inicijativi g. Ivana Sklepića, voditelja dijela službe zadužene za informatičare, sazvali smo grupni sastanak i predstavljanje Zadruge za nezaposlene osobe prijavljene kod HZZ Vž. Procjena je bila da će se odazvati otprilike 20-25 osoba, a prilikom dolaska ugodno smo iznenađeni dvostruko većim brojem sviju koji su se odazvali. Pripremili smo 40-ak kratkih info-letaka, a tražio se i pokoji više, pa procjenjujem da je prisustvovalo čak 45 osoba.

U kratkom rezimeu tko/što je Info Sektor, što će se očekivati a što pružati zadrugarima, gđica Iris Mašić i ja pokušali smo na jednostavan način predstaviti naše ciljeve i mogućnosti. Vjerujem da je većina uspjela uhvatiti bit ovog kratkog sastanka predstavljanja, a kao i uvijek - stojimo na raspolaganju za sva pitanja - obratite se s pitanjima na mail posao@info-sector.com.

5
Dana 19. travnja 2011. godine u dvorani hotela Panorama u Zagrebu održana je sjednica 10. Skupštine Hrvatskog saveza zadruga, vrhovne organizacije zadruga u Hrvatskoj. Pošto je Info Sektor nova zadruga osnovana tek ovog ožujka, ovo je bilo prvi puta da smo imali čast prisustvovati radu Skupštine Saveza, te ovaj puta ujedno i izbornoj skupštini. Prisustvovalo je više od 200 predstavnika koji imaju ovlasti zastupanja više od 400 zadruga.

Iako nismo dugo u zadrugarskim vodama, prema materijalima i informacijama koje smo imali mogućnosti pronaći  posljednjih mjeseci na Internetu, kao i temeljem iznesenih godišnjih izvješća o do sada obavljenim aktivnostima Saveza pod upravljanjem dosadašnje predsjednice Uprave, gđe. Vedrane Stecca, te iznesenih budućih planova aktivnosti, nismo puno dvojili da tom timu treba dati povjerenje i za naredni mandat.

Više pročitajte na stranicama Saveza.

A sad mala informativna opaska. Moramo naglasiti da smo bili i neugodno iznenađeni nekim razvojima događaja na sjednici, jer se jasno primjetilo da su predstavnici braniteljskih zadruga bili prisutni u neočekivano velikom broju (više od polovice prisutnih, uz dodatne punomoći drugih zadruga), što se kasnije pokazalo da itekako nije slučajno. Spomenem li da od cca. 1.700 koliko ukupno ima zadruga u Hrvatskoj, braniteljske broje negdje oko 400 (nešto više od četvrtine) jasan je nesrazmjer koji nije slučajan. Naime, nedvojbeno se primjetila njihova namjera da na ovoj skupštini nadglasavanjem nametnu neke tamo svoje kandidate. Prvo što upada u oko i veliki je nedostatak je što nisu ni predstavljali svoje kandidate, njihovo iskustvo, dosadašnje rezultate ili išta slično što bi imalo dalo za naslutiti ikakve njihove kredibilitete za važne funkcije u Savezu zadruga poput predsjednika Uprave ili predsjednika Skupštine. Za svaku točku "branitelji" su imali svoje "kandidate-anonimuse", što je, naravno, izazivalo veliko negodovanje ostalih predstavnika ne-braniteljskih zadrugara. I mada su "branitelji", nakon mnogo replika i s jedne i s druge strane, odustali od svojih kandidata za predsjednicu Uprave, te je tako dosadašnja predsjednica izabrana na novi mandat, na većinu ostalih pozicija su "branitelji", zahvaljujući svojoj brojnosti, izglasali svoje kandidate. Time se pokazalo da se mnoge stvari moraju mijenjati u poslovniku rada Skupštine, kao i Pravilima Saveza, kako bi se ovakve zlouporabe spriječile.


6
Dragi sadašnji i budući zadrugari,

želim Vam sve najbolje povodom uskršnjih blagdana, a osobito mnogo sreće i uspjeha u budućoj zadrugarskoj suradnji!

Sretno!  ;D

7
Da biste vidjeli link na temeljni dokument naše Zadruge morate se prvo registrirati za ovaj Forum, te prijaviti. Potom će link postati vidljiv.

8
Poštovane dame i gospodo,

zahvaljujem svima koji ste prisustvovali našem prvom Informativnom Sastanku naše IT zadruge!
 
Na tom sastanku kao upravitelj pokušao sam sve vas pobliže upoznati s temeljnim idejama na kojima smo osnovali ovu zadrugu, njenim ciljevima i poslovnim mogućnostima koje će Info Sektor pružati svojim zadrugarima.
Isto tako obratio vam se i g. Marko Drenovački, direktor Microsoft Innovation Centra Varaždin

Bilo bi mi drago da ovdje napišete svoje dojmove, kritike ili pohvale vezano kako za sam sastanak, tako i za ideje i ciljeve same zadruge. Vidite li sebe u zadruzi? Imate li konstruktivne ideje i prijedloge?


Ukoliko se želite učlaniti više informacija pronaći ćete ovdje - Kako postati zadrugar - kako se učlaniti?

9
Vrlo nam je drago što Vas interesira učlanjenje u Info Sektor, IT zadrugu.

Učlanjenjem u Zadrugu postajete ponopravni zadrugar koji može od tada legalno obavljati različite IT poslove, te naplatiti poslove firmama i obrtnicima na način da Zadruga izdaje račun za poslove koje ste obavili, naplaćuje ih i po zaprimanju uplate isplaćuje Vam Vašu zaradu na dogovoreni način (Ugovor o radu, Ugovor o djelu/autorskom djelu).

Postupak učlanjenja u Zadrugu propisan je Pravilnikom Zadruge.

Postupak učlanjenja u Zadrugu:
 • ispunjavanje Online Pristupnice
 • upravitelj donosi Odluku o prihvaćanju/neprihvaćanju članstva donosi u najkraćem mogućem roku
 • u primljenoj Odluci o prihvaćanju članstva primiti ćete sve potrebne upute za uplatu članskog uloga i ostale informacije
 • uplata članskog uloga (trenutno 1.000 kn)
 • dostava kopije Domovnice
 • Čestitamo, od tog trenutka ste zadrugar Info Sektora  ;)

Nakon što se obave ovi koraci postali ste punopravni član Info Sektor IT zadruge, a daljnje detalje dogovarati ćete direktno s upraviteljem/upravom.

Radujemo se što ćete se uključiti kao naš novi zadrugar!

10
Poštovane dame i gospodo, budući i postojeći zadrugari!

Pred Vama je prva objava na službenom Forumu Info Sektor, IT zadruge. Ovaj Forum predstavlja prvi korak u virtualnoj organizaciji naše poslovno orijentirane IT zajednice, a uslijedit će nekoliko dodatnih specijaliziranih web alata koji će biti na raspolaganju svim našim zadrugarima.

Sadržaj Foruma
Ukoliko još niste IT Sektor zadrugar, i tek ste se registrirali na ovaj forum, vidjet ćete tek osnovne rubrike i informacije.

Kada postanete punopravan zadrugar imat ćete pristup cijelom nizu dodatni specijaliziranih rubrika i tema, čiji je cilj:
 • informiranje zadrugara, novosti, najave, pozivi na skupštine itd.
 • javna rasprava o svim zadružnim temama
 • stručna pomoć od strane ostalih zadrugara
 • podrubrike interesnih skupina (web/mobile/desktop development, hardware, networking ...)
 • korisni savjeti, tutoriali, upute
 • ostale IT i slobodne teme

Napomena: Forum je u ranoj fazi izrade, sve kontrole su trenutno na engleskom pošto prijevod za forumsku aplikaciju SMF 2.0 još nije završen, no uskoro očekujte postepen prijevod na hrvatski.

 Str: [1]