O Info Sektoru - za zainteresirane > Novosti, najave i obavjesti za zainteresirane

Predstavnici Info Sektora sudjelovali na Skupštini Hrvatskog Saveza Zadruga

(1/1)

Bernard Toplak:
Dana 19. travnja 2011. godine u dvorani hotela Panorama u Zagrebu održana je sjednica 10. Skupštine Hrvatskog saveza zadruga, vrhovne organizacije zadruga u Hrvatskoj. Pošto je Info Sektor nova zadruga osnovana tek ovog ožujka, ovo je bilo prvi puta da smo imali čast prisustvovati radu Skupštine Saveza, te ovaj puta ujedno i izbornoj skupštini. Prisustvovalo je više od 200 predstavnika koji imaju ovlasti zastupanja više od 400 zadruga.

Iako nismo dugo u zadrugarskim vodama, prema materijalima i informacijama koje smo imali mogućnosti pronaći  posljednjih mjeseci na Internetu, kao i temeljem iznesenih godišnjih izvješća o do sada obavljenim aktivnostima Saveza pod upravljanjem dosadašnje predsjednice Uprave, gđe. Vedrane Stecca, te iznesenih budućih planova aktivnosti, nismo puno dvojili da tom timu treba dati povjerenje i za naredni mandat.

Više pročitajte na stranicama Saveza.

A sad mala informativna opaska. Moramo naglasiti da smo bili i neugodno iznenađeni nekim razvojima događaja na sjednici, jer se jasno primjetilo da su predstavnici braniteljskih zadruga bili prisutni u neočekivano velikom broju (više od polovice prisutnih, uz dodatne punomoći drugih zadruga), što se kasnije pokazalo da itekako nije slučajno. Spomenem li da od cca. 1.700 koliko ukupno ima zadruga u Hrvatskoj, braniteljske broje negdje oko 400 (nešto više od četvrtine) jasan je nesrazmjer koji nije slučajan. Naime, nedvojbeno se primjetila njihova namjera da na ovoj skupštini nadglasavanjem nametnu neke tamo svoje kandidate. Prvo što upada u oko i veliki je nedostatak je što nisu ni predstavljali svoje kandidate, njihovo iskustvo, dosadašnje rezultate ili išta slično što bi imalo dalo za naslutiti ikakve njihove kredibilitete za važne funkcije u Savezu zadruga poput predsjednika Uprave ili predsjednika Skupštine. Za svaku točku "branitelji" su imali svoje "kandidate-anonimuse", što je, naravno, izazivalo veliko negodovanje ostalih predstavnika ne-braniteljskih zadrugara. I mada su "branitelji", nakon mnogo replika i s jedne i s druge strane, odustali od svojih kandidata za predsjednicu Uprave, te je tako dosadašnja predsjednica izabrana na novi mandat, na većinu ostalih pozicija su "branitelji", zahvaljujući svojoj brojnosti, izglasali svoje kandidate. Time se pokazalo da se mnoge stvari moraju mijenjati u poslovniku rada Skupštine, kao i Pravilima Saveza, kako bi se ovakve zlouporabe spriječile.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju