Autor Tema: Što je Info Sektor, zašto postati članom?  (Posjeta: 7270 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bernard Toplak

 • upravitelj
 • *****
 • Postova: 29
 • Spol: Muški
  • Profil
  • Info Sektor
Što je Info Sektor, zašto postati članom?
« : 20. Lipanj 2011, 18:53 »
Koji su ideja i cilj osnivanja IT zadruge?

Info Sektor, informatička zadruga Varaždin, ukratko rečeno osnovan je s ciljem:
 • omogućavanja IT stručnjacima da budu neovisni o vlasnicima tvrtki, da primaju kompletnu zaradu od svog rada, da imaju punu kontrolu nad svojim poslovanjem
 • udruživanja i zajedničkog nastupanja informatičara na IT tržištima
 • ciljno tržište – izvoz IT intelektualnih usluga na inozemno tržište
 • kontinuirano interno doškolovanje zadrugara (stručni tečajevi, seminari...), razmjena iskustava i “Know-How”-a ...
 • legalizacija poslovanja informatičara - sprječavanje “sive ekonomije” u IT branši
 • i još mnogo toga ...


Zašto baš zadruga? Što je zapravo zadruga?

Izvana, u trgovačkopravnom prometu, zadruga je u potpunosti izjednačena s trgovačkim društvima. Dakle, sve što može neko trgovačko društvo (d.o.o., d.d.) - može raditi i zadruga.

Iznutra zadrugom upravlja Skupština, što znači čistu demokraciju – svaki zadrugar ima pravo na samo jedan glas, a odlučuje se većinom glasova; time nitko ne može biti vlasnik zadruge. To je velika razlika u odnosu na trgovačka društva (d.o.o., d.d. …) gdje je većinski vlasnik uvijek moguć, a ostali suvlasnici s 49,9xx% udjela i manje više nemaju utjecaja na upravljanje, taj model svi već dobro poznajemo.

Zadruga je, kao što vidite, jedini "fair" gospodarsko-pravni oblik poslovanja, koji se zasniva na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima:

- demokratskom upravljanju
- slobodi udruživanja
- uzajamnoj pomoći
- pravednoj raspodjeli dobitiZadrugarski oblik u određenom smislu suprotan je tipičnom kapitalizmu - osmišljen je da služi u korist sviju koji rade, a ne jednog ili nekolicine vlasnika! Kod zadruge djelatnik dobiva najveći dio onog što je sam svojim radom privrjedio, i ne ovisi o učinku (radu ili neradu) drugih.


Što "dobivam" ako postanem zadrugar Info Sektora?

Evo samo nekih od prednosti postati član Info Sektora, bilo da ste pojedinac ili već imate tvrtku/obrt :

A) Legalno poslovanje
Time što se odlučite postati zadrugar dobivate mogućnost potpuno legalno poslovati, a bez troškova osnivanja i funkcioniranja jednog trgovačkog društva ili obrta. Drugim riječima, legalno poslujete bez da imate teret i obaveze jednog poduzetnika. Vi obavljate poslove, zadruga izdaje R1 račun, naplaćuje, i Vama isplaćuje Vašu zaradu.

B) Minimizacija troškova poslovanja zajedničkom organizacijom
Na mnogim mjestima zajedničko udruživanje u jednu organizaciju donosi uštede - primjerice plaćamo samo jedne knjigovodstvene troškove, jedne troškove ureda, jedan porez na dobit i ostale poreze, prireze i ine dadžbine. U suprotnom, da svatko ima svoj obrt ili tvrtku, svi bi plaćali isti trošak N puta.

C) Ogrupnjivanje i nastupanje Zadruge u ime svih zadrugara
Info Sektor će s vremenom okupljati sve veći broj IT stručnjaka, a time raste i kredibilitet naše Zadruge na poslovnom IT tržištu, bilo u Hrvatskoj, ili inozemstvu. Uz podršku Zadruge (svojom tvrtkom, pravnim statusom, zajedničkim referencama radova, dobrim bonitetom, solventnošću  i sl.) i svaki zadrugar dobiva veći poslovni kredibilitet. A udruživanjem potrebnog broja zadrugara u zajedničku interesnu skupinu moguće je zajedničko natjecanje za veće poslove.

D) Zadruga pronalazi informatičke poslove i angažman za zadrugare, osobito u inozemstvu
Zadruga će aktivno raditi na pronalaženju poslova za svoje zadrugare, s osobitim naglaskom na inozemno IT tržište.

E) Povoljnija nabava informatičke robe i usluga za zadrugare
Bilo da se bavite hardverom, ili morate kupiti specijalizirani softver, pretplate na određene usluge ili servise - Zadruga može pomoći u dobivaju povoljnije cijene. Zajedničkom nabavom postižemo kvantitativne rabate kod veleprodajnih partnera, pa će npr. naši hardveraši će zbrajanjem svojih količina narudžbi hardver zajednički pridonositi poboljšanju rabatnih skala.

F) Tečajevi, obuke i stručne specijalizacije zadrugara
Info Sektoru kao IT zadruzi u cilju je imati što bolje eksperte s bilo kojeg područja ICT-a. Stoga ćemo uložiti velike napore i subvencionirati školovanja, tečajeve, obuke i specijalizacije naših zadrugara, ovisno o mogućnostima i tržišnim potrebama.

XY) I mnoge, mnoge druge mogućnosti i pogodnosti za zadrugare ...
Zatražite informativni razgovor i saznajte više!


A što se očekuje od mene?
Od Vas očekujemo da imate neka konkretna, praktična IT znanja, koja možete odmah poslovno koristiti. I to je sve.  Nakon što se učlanite u Info Sektor, preostaje Vam još samo da pronađite klijente za svoj rad, ili se konzultirate s nama oko zajedničkog pronalaženja angažmana.

Ukoliko pak još nemate praktičnih IT znanja - nije sve izgubljeno, pogledajte temu o obukama koje Info Sektor sprema, i kontaktirate nas.


Trebate li softveraše? Ili hardveraše? Ja sam ICT stručnjak za XYZ... ?!?
Uopće nema problema. Info Sektor je otvoren za sve grane informatike, kao i dodirne grane poput telekomunikacija, elektronike ili elektrotehnike.


OK, sviđa mi se! Kako postati zadrugar?
To smo opisali u zasebnoj temi: Kako se učlaniti i postati zadrugar?
« Zadnja izmjena: 20. Lipanj 2011, 21:38 Bernard Toplak »
upravitelj Zadruge
Mobitel: 098 896 123   |   E-mail: upravitelj{@}info-sector.com   |   Skype: bernard_toplak